Näitä juttuja on hyvä kierrättää aina ja ainavaan.
Leukaan on saattunnut todella pahasti juuri samaisesta syystä. En muista / jaksa ko. tapausta kaivaa esille.
Ikävä kyllä mitään helppoa ratkaisua riippuliitimen hinausnarun kytkemiselle ei ole. Suomessa meillä on tuo kahden laukaisun systeemi vakioksi muodostunut.
Muutamat teveyttä edistävät seikat muistettavaksi koskien ko. asiaa :
Katso attä narut tulevat oikeinpäin kytkimeen, eli erota varmasti pidempi alanaruksi (tämän voi tehdä helposti ja nopeasti tai ompelukerhon menetelmällä mikäli liidin nostetaan hinauslinjalle ennenkuin naru on täysin palautettu. Mieti/valitse itse !).
Katso ettei irtoa kytkimestä kun nostat liitimen lähtöä varten ylös ja ettei myöskään ole takertunut kolmion nurkkiin. Sitten vasta "Valmis aja !" .
Myös hyvä tietää / seurata :
Seuraa etteivät lenkit ole liian haperoksi kuluneet. Jos ovat ja narujen pituus riittää uusien lenkkien sitomiseen, tee MOLEMMAT lenkit. Pidä pituuserotus lähellä optimi 90cm. Yleensä mitataan naru jalan alle varmistettuna ja riippuen henkilökohtiasesta geometriasta 90 cm täyttyy eri yksilöillä joko munien, lonkan, navan tahi leuan kohdalla

.
Seuraa että pituuserotus vaikuttaa järkevältä. Varjoliitäjät ovat saattaneet uusia vain yhden lenkin.
Jos ylänarun lenkki pettää startissa, tai alanaru liian lyhyenä vetää speedbarin alta pakottuu liidin suurelle kohtauskulmalle ...Lock out ? (ts. keulii ja kaatuu sivulle.)
Älä sijoita speedbarin tai komion nurkkiin mitään sellaista mihin alanaru voi saada otteen.
Kysykää jos olin epäselvä (...mitään ikinä ottanu) ja täydentäkää jos tulee muuta mieleen.
Syksysin terveisin Kim.