Menu

Show posts

This section allows you to view all posts made by this member. Note that you can only see posts made in areas you currently have access to.

Show posts Menu

Messages - Jarmo

#17
Mulla vapautui ilta, eli pääsen myös tarvittaessa roudaamaan kamoja.
#18
Huh - olipa täpärällä että huomasin tän ylipäänsä. Klo 12 käy huomenna.
#19
8.12 käy myös mulle
#20
Lentoilmoitukset / Vs: La-su 23-24.9
22.09.2017 17:20:59
Mulle käy molemmat, mutta tuuli tuntuu aika rapsakalta etenkin Nummelan tyyppiselle paikalle. Jossain avoimella pellolla ei varmaan haittais niin paljon. Sunnuntaille ennustetaan vähän kevyempää tuulta, joten tähtäisin siihen mieluummin.
#21
Lentoilmoitukset / Vs: Lauantai 2.9
31.08.2017 19:33:57
Kattelin kanssa ennustetta että lauantai näyttäis pitkästä aikaa lennettävältä. Messissä siis!
#22
Nyt on reissut reissailtu hetkeksi aikaa, ja olis aikaa lentää viikollakin jos on lähtijöitä. Olisko muita?
#23
Riippuliito / Katkos foorumilla
23.07.2017 16:40:15
Foorumi oli osan viikonloppua alhaalla, koska palveluntarjoaja oli joutunut käynnistämään palvelimen uudelleen, mikä oli korruptoinut yhden tietokantataulun. Korjaus sinänsä oli nopea, mutta olin valitettavasti reissussa ilman konetta, joten meni hetki ennen kuin sain sen tehtyä. Toivottavasti tämä nyt taas porskuttaa näillä asetuksilla.
#24
Mulla on viikonloppu valitettavasti kiinni, mutta ens viikko on vapaana. Aika kuuroherkältä näyttää kyllä noi ennusteet.
#25
Yleinen keskustelu / Vs: Talliin muutto
30.06.2017 09:08:10
FMI:n ennusteen mukaan sateet tulee mantereen puolelle nyt vasta yhdeksältä illalla.
#26
Lentoilmoitukset / Vs: Loppuviikko
19.06.2017 00:02:59
Lauantain ennusteet feilasivat ihan totaalisesti. Tuuli ei yltynytkään niinkuin piti, ja just kun oli tarkoitus ruveta lentämään, tuli päälle PK-seudun ainoa sadekuuro joka kasteli siivet ja kentän. Paras termoaika meni siinä. Koko homman kruunasi purjelentäjät jotka hinasivat pitkällä baanalla myötätuuleen, joten lyhyeltä baanalta ei voitu turvallisesti jatkaa pitkälle.

Lensin ite vaan yhden lennon. Startti ja lasku tyyneen / kevyeen sivutuuleen ja hinauskorkoja kokonaiset 200m. No hyvä puoli on että lento on niin lyhyt että sen ehkä jaksaa jopa katsoa youtubesta.
https://www.youtube.com/watch?v=ycNfZ8T-LYY

Ehdin kuvata myös yhden Pekan startin ja Jeren laskun. Ne on täällä. Kuvanlaatu on hämmentävän huono.

Illalla koulutettiin vielä Anssia, jonka matka takaisin taivaalle alkoi lupaavasti :)

Nummelan ympäristösäädökset ovat muuten muuttuneet. Siellä ei saa enää pysäköidä autoa soralle, mutta toistaiseksi riittää jos auton alle laittaa pressun. Pitää siis jatkossa joko toimittaa autot asfaltille tai laittaa niiden alle pressu.

Huomasin myös että jos kitkalla lähdetään itäpäädystä, niin startin etupuolelta menee soratie jota pitkin liikkuu jonkin verran pyöräilijöitä. Siinä olisi hyvä olla jonkun vahtimassa startin aikaan, koska polkupyörä ehtii tulla mutkasta hinauslinjalle aika nopeasti, ja jos hinaus on juuri lähtemässä niin siinä voi käydä ikävästi.
#27
Lentoilmoitukset / Vs: Loppuviikko
16.06.2017 11:11:09
Juu kerrotaan. Käytännössä ennustetta kannattaa seurata jo hyvissä ajoin etukäteen. Varsinainen lähtöpäätös tehdään yleensä edellisenä iltana kun illan ennusteet ovat päivittyneet tai jopa aamulla jos ennuste on epävarma.

http://ennuste.ilmailuliitto.fi/
Täältä kannattaa katsella eri kuvaajia.
Pintatuuli on todella olennainen. Kesällä optimi olisi noin 2m/s. Kovemmalla tuulella myös puuskat voimistuvat, tuuli tekee termiikeistä rikkonaisia ja eteneminen vastatuuleen on hankalampaa. Ihan nollatuulella tuuli taas pyörii kentällä paljon, mikä tekee starteista ja laskuista haastavia. Koulutuskelinä vähän reippaampikin tuuli on OK, mutta olisi hyvä olla täysi pilvikatto että ilma on tarpeeksi rauhallista.
Termiikkilennossa myös termiikin voimakkuus ja korkeus on tärkeää, sekä se muodostuuko pilviä vai ei.
On myös hyvä tietää kuinka kuuroherkkä päivä on. Voi olla että hyvältä näyttävä pilvi tiputtaakin vedet niskaan tai jatkaa kasvamista ukkospilveksi.

Usein selkeästi lentokelvottoman päivän (kova tuuli, sadetta) tunnistaa jo pari päivää etukäteen, mutta hyvää lentopäivää saattaa joutua arpomaan viimeiseen asti. Nyt esimerkiksi sunnuntain ennusteessa koko eteläsuomen ja pohjoisviron yli puhaltaa koko päivän tasainen kovahko länsituuli. Se on suuremman luokan sääilmiö joka tuskin tulee muuttumaan enää tällä aikavälillä. Huomenna iso kuva on karkeasti sama, mutta tuuli on heikompaa. Nyt seurataan kuinka kovaksi tuuli lopulta muodostuu. Pari päivää sitten ennusteessa oli vielä sateita helsingin tasalta itään päin, mutta ne ovat nyt hävinneet. Jonkinlaista sadekuurojen uhkaa on kuitenkin olemassa.

http://riippuliito.net/lentopaikat.php
Täällä taas on lyhyt yhteenveto eri lentopaikoista ja karkea piste-ennuste seuraavalle päivälle. Yritetään aina valita sellainen lentopaikka jossa tuuli tulee pisimmän mahdollisen kiitotien suuntaisesti, jotta saadaan mahdollisimman korkeita hinauksia.
#28
Lentoilmoitukset / Vs: Loppuviikko
16.06.2017 09:16:04
Sunnuntai näyttää turhan tuuliselta. Lauantain ennusteessakin on tuulta, mutta ei vielä liikaa. Suunta tosin on huono; länsi-luoteeseen olevia baanoja ei oikein ole. Nummelaan taitaa puhaltaa harjun yli, joten Kärkölä taitais olla paras vaihtoehto. Siellä tuulee pellon yli joten pienestä sivutuulesta ei ole niin paljon haittaa. Baana tosin on aika lyhyt ja termiikkimaasto vähän sousou.
#29
Lentoilmoitukset / Vs: Sunnuntai 4.6
05.06.2017 10:50:15
Oli aika loistava päivä vaikka pilviä ei paljon näkynytkään. Läjä varjoliitäjiä oli lähtenyt tuulen mukana matkalennoille. Lennettiin pekan kanssa kentän ympäristössä niin pitkään kun voimia riitti. Kunnon tiiliskivikeliä - piti nähdä vaivaa että pääsi alas loppupäivästä.

Mun tracklog: https://www.xcontest.org/world/en/flights/detail:naranek/4.6.2017/12:23
#30
Lentoilmoitukset / Vs: Sunnuntai 4.6
03.06.2017 17:34:51
Näyttää joo. Ennuste muuttui taas korkeammaksi, mutta pilviä ei taida näkyä. Veikkaan että tuulen kanssa on aika jännää. Pintatuuli pyörähtää luotauksessa päivän aikana koillistuulesta etelätuuleksi, mutta ylempänä tuulee tasaisesti länsi-luoteesta. Rai rai. Torstaina ennuste näytti vähän ystävällisemmältä  ::) No - aamulla voidaan saada vielä uudenlainen ennuste.