Post reply

Attachments: (Clear attachments)
Restrictions: 4 per post (4 remaining), maximum total size 1,000 KB, maximum individual size 350 KB
Uncheck the attachments you no longer want attached
Click or drag files here to attach them.
Other options
Verification:
Please leave this box empty:
Mikä on se millä autoa ohjataan. Viisi kirjainta, alkaa R:llä ja päättyy I:hin?:
Shortcuts: ALT+S post or ALT+P preview

Topic summary

Posted by Jarmo
 - 28.01.2013 15:22:31
Eilen vaikutti olevan loistava keli Aurinkovuoren rinnelentoja varten. Etelätuulta oli luvassa 5-7 m/s, lämpötila 5-7 astetta pakkasen puolella ja kevyttä lumisadetta. Ultra-Teamin foorumin mukaan porukkaa tuli paikalle eri puolilta Suomea, mutta lentäminen jäi haaveeksi, koska lumisateen sijaan taivaalta tulikin alijäähtynyttä vettä.

Kaivelin taustatietoja jäätävästä sateesta. Sitä on selitetty täällä, ja myös Forecan blogissa on siitä juttu.

Katselin itsekin eilistä ennustetta, ja huomasin kyllä että lunta on luvassa jonkin verran, mutta jäätävän sateen mahdollisuus jäi täysin huomioimatta. Näköjään ainakin Finavian Lentosääpalvelun SWC-chartissa on oma symboli jäätävälle sateelle, joten sieltä sen olisi ainakin voinut huomata. Tietääkö kukaan mitään muita ennusteita, joissa jäätävä sade olisi erotettu normaalista lumisateesta? Vastaisen varalle lämpimän rintaman ja lumisateen yhdistelmän pitäisi saada hälytyskellot soimaan. Kannattaa soittaa vaikka päivystävälle meteorologille ennen kuin lähtee liikkeelle, jos haluaa pienentää hukkareissun mahdollisuutta.

Hukkareissun lisäksi tämä on myös turvallisuuskysymys. Jos jäätävä sade alkaa lennon aikana, niin se tekee luultavasti kauheita sakkausnopeudelle ja siiven lento-ominaisuuksille. Kuulemma jo etureunan huurtuminen on etenkin tehokkailla siivillä tekee laskeutumisesta vähintäänkin haastavaa. Ensimmäisen linkin mukaan 1000 jalassa tuulilasi jäätyi täysin umpeen. Kännyttiin takaisin ja koko loppumatka piti lentää katsellen vain sivuikkunoista ja mittareihin tukeutuen. Laskun jälkeen havaittiin jäätä joka paikassa, siiven etureinoissa, potkurissa ja spinnerissä, vaikka lento kesti vain 5 minuuttia.