Kävin lentosääntöseminaarissa, missä Trafin ja Finavian edustajat kävivät lentosääntöuudistusta läpi. En osaa tehdä siitä kovin kattavaa postausta, koska muutoksia on paljon, mutta yritän pureskella asioita ja laittaa riippuliito.nettiin jotain lennonsuunnittelua helpottavia juttuja kevään aikana.
Tärkein pointti on varmaan se, että koko ilmatila on mennyt uusiksi, kaikki rajat ovat muuttuneet ja
vanhoilla kartoilla ei tee mitään. Uudet systeemit on opeteltava ennen kuin lähtee kikkailemaan ilmaan.
Valitettavasti tarvittavat tiedot ovat netissä todella hajallaan, ja kaikkiin tietoihin viitataan niiden lyhenteillä, joten jos et tiedä mitä olet etsimässä, et löydä sitä. Esimerkiksi kartta voimassaolevista TSA-alueista löytyy täältä:
https://ais.fi/C/palvelut Jos mietitte että mistä, niin se on tuossa Muut palvelut -> AUP-linkin alla. AUP-kartta ei ole välttämättä ajan tasalla, koska TSA-alueiden varauksia voidaan lopettaa pitkin päivää, mutta se muutos näkyy vain AUP-listassa eikä kartassa. Jos haluaisi nähdä seuraavan päivän tilanteen kartalta, niin ei näe. Ne tiedot voi katsoa vaan PDF-listauksesta. Siinä listauksessa kellonajat ovat UTC:nä ja FL030 ei muuten tarkoita lentopintaa 030 vaan 3000 jalkaa merenpinnasta, mikä kuulemma on laitettu lukuohjeeseen. En tiedä missä se lukuohje tosin on. Silläkin on varmaan joku lyhenne?
TSA-alueet ovat siis uusia armeijan alueita, joihin ei ole mitään asiaa jos ne ovat aktiivisia. Paitsi jos sinne on D-alue varaus. Niiden alaraja on talvella 3000 ja kesällä FL65, paitsi silloin kun se on matalampi. Niiden kanssa muuten pitää olla tarkkana, koska aktiivinen TSA-alue voi blokata myös lentämisen muuten vapaassa ilmatilassa. Aluelennonjohdolle olisi myös hyvä ilmoittaa jos lentää aktiivisen TSA-alueen alla, koska muuten voi saada hävittäjästä niskaan. Nehän voivat koukata myös vapaan ilmatilan puolelle.
D-alueet taas ovat entisiä purjelentoalueita, mutta sen lisäksi ne voivat olla vaara-alueita. Osa niistä on voimassa 24H/vrk, jolloin ne eivät näy NAV WRNG-kartalla, koska ne eivät ole vaarallisia. Vain osan aikaa voimassa olevat alueet sen sijaan näkyvät sillä kartalla. Se on kuitenkin eri kartta, kuin tuo AUP-kartta, jossa on siis TSA-alueet. TRA-alueiden kartta on myös Finavian sivulla, mutta siihen joutuu värittämään voimassa olevat alueet itse.
Ilmailukarttoja ei edelleenkään ole netissä. Ei kai se ole niin tärkeää, että kaikilla on oikeat ja ajantasaiset tiedot helposti käytettävissä? Ai niin, ja jos joku ihmettelee paperikartassa, että miten eri alueet erottaa toisistaan, niin katsokaa mihin suuntaan punaiset vinoviivat osoittavat.
Jos tämä kaikki tuntuu vaikealta, ja tuntuu että ei ole aikaa selvittää tarvittavia asioita, niin "ei ole varmaan aikaa sitten lentämiseenkään." Palautetta tästä kaikesta on kuulemma kuitenkin tullut todella paljon, sitä on toimitettu eteenpäin, ja joillekin asioille ollaan ehkä tekemässä jotain, jos on resursseja ja aikaa ja rahaa.
Kooste tärkeistä linkeistä löytyy yllättäen Trafin sivulta:
http://www.trafi.fi/ilmailu/lennonvarmistus_ja_ilmatila/ilmatilan_kokonaisuudistusFinavian sivulta löytyy myös koulutuspaketti, mutta en ole uskaltanut edes katsoa sitä:
https://ais.fi/ais/ilmatila2014/Jos vielä lentopäivän aamuna tuntuu epäselvältä, että missäs sitä tänään saikaan lentää, niin ainoa tapa olla varma on soittaa suoraan aluelennonjohtoon. Esityksessä mainittiin useampaan kertaan, että sieltä saa tietoja, joten kannattaa tallentaa numero puhelimen pikavalinnaksi.